Library thing is een website met verschillende communities. Je kunt lid worden van deze website en daarmee van een community. Het leuke en interessante van Library thing, is dat het echt gericht is op literatuur en zich hiertoe beperkt. Via deze website kun je bijhouden wat je zelf allemaal hebt gelezen, maar je kan ook zien wat anderen lezen/hebben gelezen. Je kunt discussies voeren met community-leden over deze boeken, je kunt anderen jouw boek aanraden en je kunt bekijken welke boeken jou aangeraden worden.
Ik heb een account aangemaakt (onder de naam kwillem) op Library thing. Het valt me op dat het gemakkelijk is om boeken toe te voegen en zo je eigen bibliotheek uit te breiden. Toch vind ik de website verder niet erg gebruiksvriendelijk. Het is lastig om community-leden te vinden die met jou matchen en om naar een discussie te zoeken die jou interesseert. Voor de leerlingen lijkt me deze site toch interessant. Al is het alleen maar, zodat de leerlingen kunnen bijhouden wat ze wel of niet hebben gelezen en wat hier over geschreven is.
Issuu is een internetprogramma dat ik al vaker heb gebruikt, maar nog geen lid van was. Wanneer je lid bent van Issuu, kun je onbeperkt documenten bewaren via internet. Dit betekent dat je via elke computer het document kunt openen. Issuu is echter niet alleen een “dropbox”. Op de site kun je jouw documenten delen met anderen (bijvoorbeeld vrienden of collega’s) en kan je documenten van anderen gebruiken. Leerlingen zouden er hun werk op kunnen zetten en alle klasgenoten zouden daar naar kunnen kijken. Dit lijkt me heel handig voor schrijfopdrachten. Voor de fictieopdrachten heeft Issuu ook een en ander te bieden. Op Issuu worden veel studies over literaire werken gepubliceerd die het zeer de moeite waard zijn om te bekijken. Hiervoor hoef je geen lid te zijn. Voor de overige faciliteiten wel.
Zelf had ik wat moeilijkheden met het lid worden van Issuu. De website werkt met een verificatiesysteem. Dit systeem faalde echter toen ik lid wilde worden. Dit vond ik een groot nadeel. Wat daarnaast nog een punt is, is dat het tijd kost om met Issuu te werken. Je moet veel uitzoeken, voordat je echt aan de slag kunt gaan. Mijn Issuu-account heeft net als anders de profielnaam: kwillem.
Sites als Cambiumned, jufmelis, en Beter spellen worden over het algemeen veel gebruikt op basis- en middelbare scholen. Op deze sites kun je de vaardigheden oefenen en worden regels met betrekking tot spelling, werkwoordspelling en grammatica uitgelegd. Deze websites zijn vooral handig voor leerlingen die extra oefening nodig hebben. Ik laat deze leerlingen bijvoorbeeld thuis op deze sites oefenen.
No comments:
Post a Comment