Tuesday, 24 January 2012

Les 5 - ICT-toepassingen toepasbaar of niet?

The wall is een digitale muur waarop men ideeën kan uitwisselen. Uit deze digitale muur heb ik een aantal ICT-toepassingen gehaald, die gerelateerd zijn aan het vak Nederlands. Ik heb gekeken naar of ik deze toepassingen nu echt toepasbaar vindt of niet. De toepassingen:
-       Nieuwsbegrip
-       Wiki
-       TIO
-       Boekenzoeker

Nieuwsbegrip
Zeer toepasbaar, maar is het een ICT-toepassing? Nieuwsbegrip is een internetprogramma, waarop iedere week een tekst met vragen wordt geplaatst die betrekking hebben op het nieuws van nu. De opdracht van die week omvat altijd een bepaalde vaardigheid en de teksten en opdrachten zijn verdeeld in verschillende niveaus. Het programma is daarom uiterst geschikt om de leesvaardigheid van de leerlingen te trainen, daarbij de leerlingen kennis van de wereld bij te brengen en de woordenschat uit te breiden. Ik vraag me alleen af of het een ICT-toepassing is. Ik krijg namelijk meer het idee dat de docent de tekst en de vragen print voor de klas. Ook al is dit het geval, ik denk dat de leerlingen en de docent er beter van worden.

Wiki
Deels toepasbaar. Er is een voorbeeldwiki op the wall geplaatst en deze wiki heb ik bekeken. Het valt me op dat deze wiki bestaat uit enorm veel documenten met in die documenten weer heel veel links. Een wikipagina kan door een docent gebruikt worden om documenten en projecten op te zetten. De docent kan leerlingen koppelen aan de wikipagina. Vervolgens kunnen de leerlingen documenten uploaden naar de wiki en samenwerken met klasgenoten in de wiki. Wiki lijkt me zeer geschikt wanneer je met jouw klas aan projecten werkt. Voor de rest heeft de wiki denk ik geen meerwaarde, omdat de school vaak ook beschikt over een goede ELO.

TIO
Deels toepasbaar. Het TiO-programma Schrijven is een web-based computerprogramma voor schriftelijke taalvaardigheid. Leerlingen schrijven hun eigen teksten en leren gebruik te maken van schrijfgereedschappen. Leerlingen schrijven hun teksten op de computer en krijgen direct feedback. Dit programma lijkt me aan de ene kant goed toepasbaar, omdat de leerlingen al doende leren en de docent niet onnodig belast wordt met nakijkwerk. Aan de andere kant is het lastig dat je als school abonnee moet worden van dit programma, wat hartstikke duur is en daarom maar voor een aantal scholen te gebruiken is.

Boekenzoeker
Zeer toepasbaar! Boekenzoeker.org is een mooie website die makkelijk in te zetten is in de klas. Leerlingen kunnen op deze website zoeken naar een boek die hen interessant lijkt. Het handige van deze website is, dat de site geordend is op leeftijd en bovendien bij elke leeftijd een top10 heeft staan. Het leuke voor de leerlingen is, dat het ontwerp van de site heel hip is en de leerlingen zelf aanpassingen aan het ontwerp kunnen maken.

No comments:

Post a Comment