Thursday, 26 January 2012

Eindopdracht - een lessenserie

Het einde van mijn blog is in zicht. Dit gebeurt natuurlijk wel met een knallende afsluiting: een korte lessenserie, waarin de ICT-toepassing – naar aanleiding van mijn experimenteren – een grote rol speelt. In dit, voor nu, laatste bericht is het volgende te vinden:
-       een verantwoording van de lessenserie met bijbehorende lesvoorbereidingsformulieren
-       een handleiding voor de leerling
-       een link naar het digitale formulier
-       voorbeelden van resultaten

De lessenserie betreft het onderdeel Lekker lezen gekoppeld aan de methode van Op Niveau. In de eerste les leest de leerling een verhaal van Karel Verleyen. Dit verhaal wordt besproken in een onderwijsleergesprek en de leerling maakt vragen over de inhoud van het verhaal. De tweede les is een digitale les. De leerling beantwoordt discussievragen op de computer via een digitaal formulier. Deze vragen gaan meer in op inzicht en hebben niet altijd een vast antwoord. Na het invullen van het formulier maken de leerlingen een wordcloud, waarin beoordelingswoorden staan die zij bij het verhaal vinden passen. De leerlingen schrijven in zo’n honderd woorden op, waarom ze voor deze woorden hebben gekozen.

De verantwoording en voorbereiding is te vinden onder deze link. De handleiding voor de leerling is hier te vinden. Bekijk hier het digitale formulier.
Naast de 27 insturingen op het digitale formulier zijn er ook wordclouds gemaild. Een voorbeeld:



Ik heb gekozen voor deze woorden omdat;

-Romeinen : Het ging over de Romeinen.
-Zielig : Omdat iemand werd vermoord.
-Raar : Het was wel een beetje raar.
-Oud : Het ging over vroeger.
-Geheimschrift : Er stond geheimschrift op de amulet.
-Erg : Het was erg dat iemand werd vermoord.
-Leuk : Het was wel een leuk verhaal.
-Eng : het was eng en spannend
 Het past bij het verhaal

Door: Lina Zhao

Tuesday, 24 January 2012

Les 7 - een stripverhaal

Leerlingen zijn vaak visueel ingesteld. Ze zien graag de dingen voor zich. Een stripverhaal is heel beeldend, maar bevat ook nog tekst. Het laten maken van een stripverhaal door leerlingen zou daarom heel geschikt zijn in de lessen Nederlands.

Via pixton heb ik ondervonden hoe makkelijk het is om zelf een stripverhaal te maken. Dit verhaal kan je zelf zo mooi maken als je wilt. Leerlingen zouden bij Nederlands een stripverhaal kunnen maken bij verschillende onderdelen. Hierbij heb ik een aantal suggesties voor opdrachten.

-         Maak een stripverhaal bij het gelezen verhaal, waaruit blijkt dat je het verhaal snapt.
-         Zoek een belangrijk dialoog in jouw leesboek. Maak hier een stripverhaal van.
-         Jouw klasgenoot snapt de meervoudsregel over de apostrof+s niet helemaal. Maak een
          stripverhaal waarin te zien is hoe je dit aan je klasgenoot uit zou leggen.
-         Je hebt net een gedicht gelezen. Stel je voor dat dit een gesprek tussen twee mensen was.
          Hoe zou dit eruitzien? Maak een stripverhaal van het gesprek.


Les 7 - een wordcloud

Hieronder vind je mijn wordcloud. Het is leuk om leerlingen een wordcloud te laten maken bij een bepaald verhaal of bij een boek. Je kunt beoordelingswoorden laten plaatsen of andere woorden waar de leerlingen aan denken bij het verhaal.

Les 6 - een digitaal formulier

Via google docs heb ik een digitaal formulier gemaakt. Dit formulier is een enquete die gaat over het digitaliseren van het behandelen van fictie. Het formulier van googledocs is een prachtige manier voor een enquete, maar ook voor een digitale toets! Ik ga deze ICT-toepassing zeker gebruiken. Hieronder vind je mijn digitale formulier.


Les 5 - Mijn idee op The Wall

Zelf heb ik het volgende bericht onder mijn eigen naam (Kyra) op The Wall geplaatst:

Net nieuw is de Taalmeester app! Handig op je smartphone. Bevat de meeste regels mbt spelling, grammatica en stijl. Daarnaast heeft de app een leuke quiz.

Ook heb ik er een link bij geplaatst. Bekijk deze link hier.

Les 5 - ICT-toepassingen toepasbaar of niet?

The wall is een digitale muur waarop men ideeën kan uitwisselen. Uit deze digitale muur heb ik een aantal ICT-toepassingen gehaald, die gerelateerd zijn aan het vak Nederlands. Ik heb gekeken naar of ik deze toepassingen nu echt toepasbaar vindt of niet. De toepassingen:
-       Nieuwsbegrip
-       Wiki
-       TIO
-       Boekenzoeker

Nieuwsbegrip
Zeer toepasbaar, maar is het een ICT-toepassing? Nieuwsbegrip is een internetprogramma, waarop iedere week een tekst met vragen wordt geplaatst die betrekking hebben op het nieuws van nu. De opdracht van die week omvat altijd een bepaalde vaardigheid en de teksten en opdrachten zijn verdeeld in verschillende niveaus. Het programma is daarom uiterst geschikt om de leesvaardigheid van de leerlingen te trainen, daarbij de leerlingen kennis van de wereld bij te brengen en de woordenschat uit te breiden. Ik vraag me alleen af of het een ICT-toepassing is. Ik krijg namelijk meer het idee dat de docent de tekst en de vragen print voor de klas. Ook al is dit het geval, ik denk dat de leerlingen en de docent er beter van worden.

Wiki
Deels toepasbaar. Er is een voorbeeldwiki op the wall geplaatst en deze wiki heb ik bekeken. Het valt me op dat deze wiki bestaat uit enorm veel documenten met in die documenten weer heel veel links. Een wikipagina kan door een docent gebruikt worden om documenten en projecten op te zetten. De docent kan leerlingen koppelen aan de wikipagina. Vervolgens kunnen de leerlingen documenten uploaden naar de wiki en samenwerken met klasgenoten in de wiki. Wiki lijkt me zeer geschikt wanneer je met jouw klas aan projecten werkt. Voor de rest heeft de wiki denk ik geen meerwaarde, omdat de school vaak ook beschikt over een goede ELO.

TIO
Deels toepasbaar. Het TiO-programma Schrijven is een web-based computerprogramma voor schriftelijke taalvaardigheid. Leerlingen schrijven hun eigen teksten en leren gebruik te maken van schrijfgereedschappen. Leerlingen schrijven hun teksten op de computer en krijgen direct feedback. Dit programma lijkt me aan de ene kant goed toepasbaar, omdat de leerlingen al doende leren en de docent niet onnodig belast wordt met nakijkwerk. Aan de andere kant is het lastig dat je als school abonnee moet worden van dit programma, wat hartstikke duur is en daarom maar voor een aantal scholen te gebruiken is.

Boekenzoeker
Zeer toepasbaar! Boekenzoeker.org is een mooie website die makkelijk in te zetten is in de klas. Leerlingen kunnen op deze website zoeken naar een boek die hen interessant lijkt. Het handige van deze website is, dat de site geordend is op leeftijd en bovendien bij elke leeftijd een top10 heeft staan. Het leuke voor de leerlingen is, dat het ontwerp van de site heel hip is en de leerlingen zelf aanpassingen aan het ontwerp kunnen maken.

Les 4 - Library thing, Issuu, Cambiumned, Jufmelis, Beter spellen.....

Library thing is een website met verschillende communities. Je kunt lid worden van deze website en daarmee van een community. Het leuke en interessante van Library thing, is dat het echt gericht is op literatuur en zich hiertoe beperkt. Via deze website kun je bijhouden wat je zelf allemaal hebt gelezen, maar je kan ook zien wat anderen lezen/hebben gelezen. Je kunt discussies voeren met community-leden over deze boeken, je kunt anderen jouw boek aanraden en je kunt bekijken welke boeken jou aangeraden worden.

Ik heb een account aangemaakt (onder de naam kwillem) op Library thing. Het valt me op dat het gemakkelijk is om boeken toe te voegen en zo je eigen bibliotheek uit te breiden. Toch vind ik de website verder niet erg gebruiksvriendelijk. Het is lastig om community-leden te vinden die met jou matchen en om naar een discussie te zoeken die jou interesseert. Voor de leerlingen lijkt me deze site toch interessant. Al is het alleen maar, zodat de leerlingen kunnen bijhouden wat ze wel of niet hebben gelezen en wat hier over geschreven is.

Issuu is een internetprogramma dat ik al vaker heb gebruikt, maar nog geen lid van was. Wanneer je lid bent van Issuu, kun je onbeperkt documenten bewaren via internet. Dit betekent dat je via elke computer het document kunt openen. Issuu is echter niet alleen een “dropbox”. Op de site kun je jouw documenten delen met anderen (bijvoorbeeld vrienden of collega’s) en kan je documenten van anderen gebruiken. Leerlingen zouden er hun werk op kunnen zetten en alle klasgenoten zouden daar naar kunnen kijken. Dit lijkt me heel handig voor schrijfopdrachten. Voor de fictieopdrachten heeft Issuu ook een en ander te bieden. Op Issuu worden veel studies over literaire werken gepubliceerd die het zeer de moeite waard zijn om te bekijken. Hiervoor hoef je geen lid te zijn. Voor de overige faciliteiten wel.

Zelf had ik wat moeilijkheden met het lid worden van Issuu. De website werkt met een verificatiesysteem. Dit systeem faalde echter toen ik lid wilde worden. Dit vond ik een groot nadeel. Wat daarnaast nog een punt is, is dat het tijd kost om met Issuu te werken. Je moet veel uitzoeken, voordat je echt aan de slag kunt gaan. Mijn Issuu-account heeft net als anders de profielnaam: kwillem.

Sites als Cambiumned, jufmelis, en Beter spellen worden over het algemeen veel gebruikt op basis- en middelbare scholen. Op deze sites kun je de vaardigheden oefenen en worden regels met betrekking tot spelling, werkwoordspelling en grammatica uitgelegd. Deze websites zijn vooral handig voor leerlingen die extra oefening nodig hebben. Ik laat deze leerlingen bijvoorbeeld thuis op deze sites oefenen.