Een fotoverhaal is eigenlijk een filmpje in de vorm van meerdere foto’s achter elkaar geplakt. Een fotofilmpje waar je van alles mee kunt doen: muziek op de achtergrond, iets inspreken, inzoomen, tekstgebruik etc. Je maakt het verhaal zo leuk en interactief als je zelf wilt.
In het onderwijs en specifiek gezien bij Nederlands kan je natuurlijk ook gebruik maken van het programma photostory om een fotoverhaal te maken. Niet alleen een docent kan een fotoverhaal maken voor de les, ook de leerlingen kunnen een fotoverhaal maken. Een docent kan een fotoverhaal maken om de leerlingen daadwerkelijk een beeld bij een verhaal te geven. Als docent Nederlands kun je bijvoorbeeld vertellen over een boek, maar je kunt ook plaatjes laten zien die met het boek te maken hebben. De leerlingen krijgen dan een beeld bij het boek en zullen zich eerder aangetrokken voelen tot dit boek. Een voorbeeld van een fotoverhaal over een boek is te vinden op mijn blog.
Als docent kun je ook de leerlingen de opdracht geven om een fotoverhaal te maken. In het kader van het onderdeel presenteren bijvoorbeeld. Ook wanneer de leerlingen in expertgroepen werken kan je ze een fotoverhaal laten maken, zodat ze de andere groepen met beeld de stof kunnen uitleggen.
Fotoverhalen zijn leuk en geven leerlingen een beeld. Zeker voor leerlingen op het vmbo of op de mavo is dit heel handig, maar voor een hoger niveau is het ook leuk. Het kan leerlingen motiveren en betrekken bij de les.