Tegenwoordig is het normaal dat men het nieuws tot zich neemt via het internet, daar waar vroeger uitsluitend een krant werd gelezen. Er is echter meer dan dat..
Als internetgebruiker kun je 'lid' worden van verschillende websites en de sites op deze manier volgen. Dit gaat via RSS Feeds. Door gebruik te maken van RSS Feeds kun je snel een overzicht krijgen van de actualiteiten die jou interesseren. Mocht je niet heel technologisch zijn ingesteld, dan is het even zoeken (dat was voor mij namelijk ook zo), maar het is zeer de moeite waard.
Naast de mogelijkheden van webfeeds zijn er ook andere webpagina die je snel het nieuws kunnen brengen. Ik heb geexperimenteerd met Netvibes. Netvibes is een websites waarop je een eigen profiel kunt aanmaken. Op jouw profiel kun je widgets en feeds toevoegen. Deze manier is nog persoonlijker. Bovendien is het leuk om een eigen profiel bij te houden.
Bekijk mijn Netvibespagina via deze link.
Friday, 7 October 2011
Friday, 16 September 2011
Les 2 - Over fotoverhalen
Een fotoverhaal is eigenlijk een filmpje in de vorm van meerdere foto’s achter elkaar geplakt. Een fotofilmpje waar je van alles mee kunt doen: muziek op de achtergrond, iets inspreken, inzoomen, tekstgebruik etc. Je maakt het verhaal zo leuk en interactief als je zelf wilt.
In het onderwijs en specifiek gezien bij Nederlands kan je natuurlijk ook gebruik maken van het programma photostory om een fotoverhaal te maken. Niet alleen een docent kan een fotoverhaal maken voor de les, ook de leerlingen kunnen een fotoverhaal maken. Een docent kan een fotoverhaal maken om de leerlingen daadwerkelijk een beeld bij een verhaal te geven. Als docent Nederlands kun je bijvoorbeeld vertellen over een boek, maar je kunt ook plaatjes laten zien die met het boek te maken hebben. De leerlingen krijgen dan een beeld bij het boek en zullen zich eerder aangetrokken voelen tot dit boek. Een voorbeeld van een fotoverhaal over een boek is te vinden op mijn blog.
Als docent kun je ook de leerlingen de opdracht geven om een fotoverhaal te maken. In het kader van het onderdeel presenteren bijvoorbeeld. Ook wanneer de leerlingen in expertgroepen werken kan je ze een fotoverhaal laten maken, zodat ze de andere groepen met beeld de stof kunnen uitleggen.
Fotoverhalen zijn leuk en geven leerlingen een beeld. Zeker voor leerlingen op het vmbo of op de mavo is dit heel handig, maar voor een hoger niveau is het ook leuk. Het kan leerlingen motiveren en betrekken bij de les.
Friday, 9 September 2011
Les 1 - Over bloggen
Een weblog is een soort dagboek op internet. Als je blogt, schrijf je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Actieve bloggers zetten vaak meerdere keren per dag een stukje tekst op hun weblog. Een weblog kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Een weblog kan dus ook in het onderwijs gebruikt worden.
Weblogs zijn bruikbaar in het onderwijs, omdat leer- of lesstof altijd voor de leerlingen bereikbaar kan zijn. Leerlingen kunnen door middel van een weblog ook interactief met elkaar of met de docent aan de slag gaan. Dit kan motiverend werken. Op een blog kun je namelijk niet alleen tekst plaatsen, maar ook links, filmpjes, opdrachten etc. Leerlingen kunnen dus op een leuke manier leren.
Als ik een weblog voor het vak Nederlands zou creëren, dan zal ik een blog vooral gebruiken als een toevoeging op mijn les en het terugvinden van lesstof. Ook kan ik een weblog gebruiken voor het maken van het huiswerk. Bovendien zou ik het leuk vinden als ook de leerlingen iets kunnen posten op een blog. Hiervan geef ik nu een voorbeeld.
Discussiëren via de weblog:
Wanneer het onderdeel argumenteren in de les aan bod komt, dan kan ik een standpunt posten op mijn weblog. Vervolgens geef ik de leerlingen de opdracht om minimaal twee reacties te plaatsen. De leerlingen moeten één argument plaatsen en één reactie op een ander. De reacties kunnen dan weer besproken worden in de les.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een weblog te maken. Gratis weblogs kun je bijvoorbeeld aanmaken bij Pimplog, Bloggers en Blogeiland. Bij een gratis weblog heb je alleen wel de kans dat er reclame op je blogs wordt gezet. Een andere oplossing is dan een weblog waar je voor moet betalen.
Het leuke van bloggen vind ik dat je een eigen website beheert en oneindig veel mogelijkheden hebt. Bovendien vinden de leerlingen het leuk en hip. Nadelig is het feit dat je een blog moet bijhouden en er veel tijd in zal moeten steken. Ik maak vaak gebruik van de computer, ook in de klas, maar ik heb zelf geen twitter of facebook. Een persoonlijke weblog zou ik dan ook niet zo snel aanmaken.
Les 1 - Welkom
Beste bezoeker van mijn blog,
Deze website gebruik ik om te experimenteren met de ICT-mogelijkheden bij het vak Nederlands. Elke week zal ik daarom op deze blog posten wat mijn bevindingen zijn. Deze bevindingen post ik, zodat mijn ervaringen zichtbaar zijn. Wellicht kun je hier inspiratie uit putten.
Ik hoop op interessante ervaringen, die het waard zijn te delen. Laat vooral een reactie achter!
Kyra
Deze website gebruik ik om te experimenteren met de ICT-mogelijkheden bij het vak Nederlands. Elke week zal ik daarom op deze blog posten wat mijn bevindingen zijn. Deze bevindingen post ik, zodat mijn ervaringen zichtbaar zijn. Wellicht kun je hier inspiratie uit putten.
Ik hoop op interessante ervaringen, die het waard zijn te delen. Laat vooral een reactie achter!
Kyra
Subscribe to:
Posts (Atom)